Cum se reciclează zaţul de cafea?

Cum se reciclează zaţul de cafea?
Pentru majoritatea dintre noi, o ceaşcă de cafea măcinată este sinonimă cu dimineaţa perfectă. Cel mai probabil şi tu consumi această băutură, populară în întreaga lume, însă cum rămâne cu deşeul principal obţinut în urma preparării, şi anume zaţul de cafea? Ştiai că acesta se poate recicla de exemplu, pentru a diminua impactul negativ pe care îl poate avea asupra mediului înconjurător? Despre aceasta, dar şi despre alte lucruri interesante vom discuta în continuare în cadrul acestui articol.
 

Ce este zaţul de cafea şi care sunt proprietăţile sale


Zaţul de cafea se referă la deşeul obţinut din prepararea cafelei măcinate. Cel mai probabil cu toţii ştim cum arată acesta. Totuşi, puţini dintre noi sunt cei care cunosc care sunt proprietăţile sale şi cum se poate refolosi. Fiind bogat în zaharuri şi proteine şi având în compoziţie cantităţi mari de azot, magneziu, fosfor şi potasiu, zaţul de cafea se poate refolosi în numeroase domenii, iar avantajele pe care le oferă sunt nebănuite.
 

De ce se reciclează zaţul de cafea


Deşi la prima vedere pare un deşeu aparent inofensiv, în realitate însă, zaţul poate produce un impact negativ asupra planetei atunci când ajunge la groapa de gunoi. Lucru care se întâmplă adesea din păcate, deoarece puţini sunt cei care separă resturile obţinute în urma preparării de cafea de restul deşeurilor. Totuşi, pentru a conştientiza impactul pe care acest produs secundar al consumului de cafea îl poate avea asupra planetei, este bine de ştiut că zaţul de cafea ajunge să se descompună în depozitele de gunoi în mai puţin de 3 luni, eliberând în cele din urmă un gaz cu efect de seră, cu mult mai nociv decât dioxidul de carbon de exemplu. În acest context, reciclarea sa în vederea depozitării corespunzătoare este o măsură de precauţie deosebit de importantă. Iată în continuare câteva moduri prin care îl poţi recicla şi tu, fie pentru propria bunăstarea, fie pentru casă şi grădină.
 

La ce poate fi folosit zaţul de cafea


Datorită numeroaselor sale beneficii, zaţul de cafea poate avea numeroase utilizări practice în casă şi gospodărie. Iar dacă este folosit corespunzător, acesta poate reprezenta chiar o resursă utilă pentru mediul înconjurător. Iată câteva soluţii interesante pentru utilizarea zaţului, care sperăm să te inspire şi să te convingă să nu mai arunci resturile de cafea de acum înainte după consumarea băuturii preferate.
În primul rând, zaţul poate fi folosit ca îngrăşământ natural pentru plantele iubitoare de acizi. Acesta sporeşte nivelul nutrienţilor necesari pentru creşterea plantelor şi îmbunătăţeşte calitatea acestora din urmă, ceea ce înseamnă că pur şi simplu poate face minuni în grădina ta.
În al doilea rând, datorită faptului că zaţul de cafea conţine anumiţi compuşi toxici pentru insecte, acesta poate acţiona eficient şi împotriva ţânţarilor, furnicilor sau gândacilor de exemplu, devenind astfel o metodă super accesibilă pe care o ai la îndemână pentru a preveni şi/sau combate prezenţa dăunătorilor, fără să te complici prea mult.
În al treilea rând, zaţul de cafea poate funcţiona de minune şi în cazul tratamentelor cosmetice. De exemplu, folosirea acestuia ca exfoliant natural pentru faţă şi corp ajută la îndepărtarea celulelor moarte şi tonifică pielea. Ba mai mult decât atât, în amestec cu mierea, zaţul de cafea este un exfoliant grozav pentru buze.
În al patrulea rând, zaţul de cafea are efecte pozitive şi în ceea ce priveşte neutralizarea mirosurile neplăcute. Astfel, înainte de a mai achiziţiona tot felul de spray-uri speciale din comerţ, mai bine dă o şansă zaţului care rămâne în urma băuturii preferate.
În ultimul rând, zaţul de cafea poate fi un colorant la îndemâna oricui. Folosirea deşeurilor care rămân în urma consumului de cafea este cel mai simplu mod prin care poţi obţine un colorant natural, potrivit pentru colorarea bumbacului, mătasei artificiale, lenjeriei sau hârtiei.
Acestea fiind spuse, există o mulţime de modalităţi prin care poţi folosi zaţul de cafea într-o manieră eco-friendly. Ţine cont de informaţiile prezentate în acest articol şi valorifică de acum înainte cafeaua uzată, transformând-o într-o resursă utilă şi durabilă.
 

Suport clienti Luni - Vineri 9:30 - 16:00 (pentru apeluri telefonice)

0742294600 contact@caffeonline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!