Lucruri surprinzătoare despre cafea și cofeină

Lucruri surprinzătoare despre cafea și cofeină
Cafeaua este foarte populară peste tot în lume, iar boabele sunt comercializate la scară largă oriunde te-ai afla. Sunt multe lucruri interesante de spus cu privire la această băutură indiferent dacă vorbim de arbore, boabe sau băutură.

Ce înseamnă denumirea de origine a cafelei

Pentru prima dată, cafeaua a fost recunoscută în lume sub numele de qahwah, care era denumirea unui soi de vin arăbesc. Din Arabia, cafeaua a ajuns în Turcia și se folosea numele de kahveh. Ulterior, olandezii au făcut cunoscut numele de koffie și în final, englezii au denumit-o coffee, nume care îi este atribuit și astăzi peste tot în lume.

Cum se obține cea mai rară cafea din lume

Cea mai specială cafea din lume este Kopi Luwak. Ai putea deveni reticent când vei auzi cum se obține, însă, gustul final este unul deosebit și cei care o preferă sunt dispuși să dea circa 400 euro pe 1 kilogram, comercializarea sa făcându-se în principal în Japonia și SUA.
Pentru obținerea boabelor din această băutură sunt adunate excrementele animaluțului cunoscut sub numele de civeta de palmier. Acesta se hrănește cu boabe de cafea coapte, dar nu le poate digera în totalitate, iar enzimele din tubul digestiv ajung în bobul de cafea care, în final, în urma unor procese complexe ajunge să poată fi folosit pentru a face o băutură intensă, cu aromă ușor caramelizată.

Ce este „centura de cafea”

Termenul acesta este utilizat pentru a delimita regiunile care sunt considerate a fi optime pentru cultivarea cafelei și care sunt localizate între Paralela 23 Nord și Paralela 25 Sud.

Se poate face supradoza de cafea?

Este dificil să ajungi să faci supradoză de cafea. În mod normal, corpul uman va reacționa în mod pozitiv la cantități care nu depășesc 400 mg de cafeină/zi. Dacă se depășește această valoare, pot să apară migrene, greață, diaree sau alte reacții adverse, însă mai este mult până la supradoză. Cele mai grave probleme pot să apară la un consum de peste 1200 mg cafeină, când vorbim de leșin sau halucinații.

Decesele cauzate de cafea au loc de obicei din cauza combinării dintre această băutură și medicamente, nu din cauza consumului strict de cafea.

Cum au ajuns brazilienii la Jocurile Olimpice în 1932

Brazilia este una dintre cele mai importante țări când vorbim despre cafea, fiind la ora actuală și țara care furnizează marea majoritate a boabelor peste tot în lume.

Ingenioși, brazilienii au ajuns la Jocurile Olimpice din Los Angeles, din 1932, cu ajutorul cafelei. Pentru că statul nu își permitea să trimită la Olimpiadă circa 110 de persoane, cu tot cu sportivi, oficiali și ziariști, s-a luat decizia ca aceștia să fie urcați într-un vapor cu 50.000 de saci de cafea, care urmau să fie vânduți în porturile din drum.

Lucrurile însă nu au decurs așa cum se spera, iar în momentul în care sportivii au ajuns în portul San Pedro din Los Angeles nu aveau suficienți bani pentru a achita taxele. Totul a fost îngreunat și de faptul că în timp ce ei călătoreau pe mare, în Brazilia s-a stârnit o revoltă și statul nu a mai putut să le suplimenteze fondurile. Astfel, au ajuns în satul Olimpic doar o parte dintre sportivi, iar ceilalți au rămas să vândă cafeaua și să își aștepte coechipierii. 

Brazilienii nu au câștigat la acea ediție nici măcar o medalie, întorcându-se acasă cu întârziere cauzată de câteva datorii neplătite. De asemenea, au fost întâmpinați de o țară plină de incertitudine și nesiguranță politică.
 

Suport clienti Luni - Vineri 9:30 - 16:00 (pentru apeluri telefonice)

0742294600 contact@caffeonline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!